KRIZOVÁ SITUACE NA PICKROVĚ - BOBR - POZORNĚ ČTĚTE - foto ve fotogalerii

17.03.2024 18:41

Výtah z usnesení výroční členské schůze konané dne 16.3.2024
Bod 6) – členská schúze schvaluje
Na rybníku Pickrov je bohužel problém s přítomností bobra v současné době značně kritický. S ohledem na to, bylo pro rok 2024 členskou schůzí schváleno zavedení mimořádné brigádnické povinnosti pro členy ve věku 18 - 55 let. Tato věková hranice se stanovuje vzhledem k tomu, že se bude jednat o fyzicky náročnou práci na provedení potřebných úprav, na rybníku Pickrov v rozsahu 5 hodin. Za nesplnění této povinnosti členská schůze stanovuje náhradu 100,- Kč za každou neodpracovanou hodinu. Tato pracovní povinnost se netýká žen.
 
Odůvodnění: 
Obtoková strouha s vybudovaným rozdělovacím objektem je v podstatě nedílná součást rybníka a byla zřízena proto, aby bylo možné v případě potřeby regulovat stav vody v rybníku, nebo i umožnit jeho úplné vypuštění. Zároveň má i funkci pro zajištění odvedení vody kolem rybníka v případě velké vody. Ve své podstatě nahrazuje bezpečnostní přeliv, tak jak jej známe např. na Karláku, nebo Třech vrbách. Pro případ hodně velké vody, kdy by obtoková strouha již pro tento účel nestačila, byl při stavbě rybníka na hrázi na dvou místech snížen její profil. Protože vybudováním bobřích hrází na obtokové strouze se výrazně snížil obtok vody kolem rybníka a ještě ke všemu nám bobr větvemi a rákosím ucpal čap, došlo k přetečení hráze a voda se dostala i na komunikaci z Nevolic ke Smolovu. Bylo to v loňském roce v době leden – únor takže to tam slušně klouzalo.
Bohužel s pomocí techniky se tam vzhledem k terénunedá počítat, bude to tak říkajíc ruční práce. Je nutné provést: opravu – obnovení – rozdělovacího objektu, uvolnění odtoku od čapu, uvolnění odtoku – likvidaci hrází na obtokové strouze. Při realizaci  této mimořádné pracovní povinnosti – 5 hodin na člena  - se v podstatě jedná o jednu brigádnickou sobotu v roce

 

Výtah z usnesení výroční členské schůze konané dne 16.3.2024

Bod 6) – členská schúze schvaluje

Na rybníku Pickrov je bohužel problém s přítomností bobra v současné době značně kritický. S ohledem na to, bylo pro rok 2024 členskou schůzí schváleno zavedení mimořádné brigádnické povinnosti pro členy ve věku 18 - 55 let. Tato věková hranice se stanovuje vzhledem k tomu, že se bude jednat o fyzicky náročnou práci na provedení potřebných úprav, na rybníku Pickrov v rozsahu 5 hodin. Za nesplnění této povinnosti členská schůze stanovuje náhradu 100,- Kč za každou neodpracovanou hodinu. Tato pracovní povinnost se netýká žen.


 

Odůvodnění:

Obtoková strouha s vybudovaným rozdělovacím objektem je v podstatě nedílná součást rybníka a byla zřízena proto, aby bylo možné v případě potřeby regulovat stav vody v rybníku, nebo i umožnit jeho úplné vypuštění. Zároveň má i funkci pro zajištění odvedení vody kolem rybníka v případě velké vody. Ve své podstatě nahrazuje bezpečnostní přeliv, tak jak jej známe např. na Karláku, nebo Třech vrbách. Pro případ hodně velké vody, kdy by obtoková strouha již pro tento účel nestačila, byl při stavbě rybníka na hrázi na dvou místech snížen její profil. Protože vybudováním bobřích hrází na obtokové strouze se výrazně snížil obtok vody kolem rybníka a ještě ke všemu nám bobr větvemi a rákosím ucpal čap, došlo k přetečení hráze a voda se dostala i na komunikaci z Nevolic ke Smolovu. Bylo to v loňském roce v době leden – únor takže to tam slušně klouzalo.

Bohužel s pomocí techniky se tam vzhledem k terénunedá počítat, bude to tak říkajíc ruční práce. Je nutné provést: opravu – obnovení – rozdělovacího objektu, uvolnění odtoku od čapu, uvolnění odtoku – likvidaci hrází na obtokové strouze. Při realizaci  této mimořádné pracovní povinnosti – 5 hodin na člena - se v podstatě jedná o jednu brigádnickou sobotu v roce


 

 

Zpět

Kontakt

MOCRS Domažlice

© 2023 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode